Cum afectează Covid-19 industria de gaming din România

Majoritatea firmelor din industria locală a dezvoltatorilor de jocuri privesc cu speranță spre viitor dar sunt si unele firme, cele mici si medii mai ales, ce au un pozitivism rezervat în special datorită incertitudinii temporale când vine vorba despre impactul pe care îl poate avea această criză. Deși momentan lucrurile sunt încă sub control, o prelungire a acestei crize pentru o perioadă medie sau lungă poate duce la efecte negative pentru multe dintre firmele din România.

Industria jocurilor video nu este atât de grav afectată ca multe alte industrii non-digitale și mai greu adaptabile la formatul Work From Home (WFH). Impactul asupra industriei s-a limitat până în acest moment la eforturile suplimentare de a crea angajaților un cadru eficient de a lucra de acasă. Cea mai importantă dovadă de adaptabilitate a firmelor din România, fie ele mari sau mici, este momentan regimul de Work From Home pentru aproape toți angajații din industrie. Cele mai avantajate firme sunt acelea care și până în prezent aveau o politică flexibilă cu WFH și au testat și integrat anterior sisteme pentru acest stil de lucru.

Anticipăm că firmele românești ce oferă servicii în industria de game development care au deja un renume și un portofoliu de clienți stabil, vor reuși să treacă cu bine aceste luni de impas, cu condiția să continue să lucreze în condiții de siguranță și de eficiență maximă ca până acum. Ne îngrijorează însă la nivel local și european zona firmelor mici. Startup-urilor care oferă astfel de servicii le va fi greu să își găsească clienții ce le sunt vitali.  Această categorie de firme, la fel ca și în celelalte industrii, va fi și la noi cea mai afectată. Industria noastră are o rată de eșec foarte mare datorită riscului inerent dezvoltării unei activități care implică produse creative, chiar și ele interactive. Un procent foarte mare de firme nu reușește să treacă pragul critic de 3 ani de zile. Firmelor ce dezvoltă un joc pentru care caută publisheri / investitori le va fi greu să facă asta fără să își prezinte jocul posibililor parteneri la târgurile și conferințele internaționale de profil, de exemplu. În condițiile acestei crize toate problemele firmelor mici din industria locală se vor exacerba, mai ales din cauza lipsei unui ecosistem dezvoltat de publisheri și investitori locali ce pot suplini resursele internaționale.

Industria de networking la nivel global se reorganizează, mutând în online o mulțime de conferințe, oferind tot mai multe oportunități studiourilor dezvoltatoare de a își căuta și găsi parteneri internaționali la distanță. Cu toate acestea, lipsa întâlnirilor față în față cu posibili parteneri, publisheri, investitori, internaționali etc. va încetini dezvoltarea industriei chiar și la nivel de firme românești stabile.

Industria dezvoltatoare de jocuri este însă alături de comunitate în această perioadă, oferind un număr semnificativ de jocuri  video gratuit sau free trials pentru perioade limitate de timp. Studiourile independente din Romania oferă consumatorilor de jocuri din țară și străinătate numeroase chei gratuite pentru jocurile lor pentru a le veni în întâmpinare celor care vor și pot să stea acasă în siguranță. Chiar la RGDA alături de Bucharest Gaming Week am demarat recent campania “Hai să jucăm un joc din România împreuna” pentru distribuire de chei gratuite pentru jocuri multiplayer 100% românești ce nu doar că oferă utilizatorului multe ore distractive acasă dar îi oferă acestuia posiblitatea să interacționeze online cu familia sau prietenii aflați la distanță.

Pe lângă toate acestea, la nivel de angajat, dar și de angajator în multe cazuri, comunitatea dezvoltatorilor de jocuri video din Romania donează și sprijină financiar eforturile medicilor și autorităților în aceste perioade grele în care contează mai mult ca oricând solidaritatea.

În ceea ce privește măsurile fiscale oferite de autorități, RGDA salută orice măsuri de debirocratizare și simplificare a regulilor economice dar și eforturile considerabile ce se fac pentru a ajuta industriile, angajatorii și angajații pe care această criză îi afectează cel mai mult.

2020-04-15T14:54:03+03:00 14 April 2020|