Despre Dev.Play si sprijinul industriei locale de game development

Mesaj de la Catalin Butnariu, Presedintele Romanian Game Developers Association

 

Nu obisnuiesc sa fac postari de acest fel dar am realizat recent ca unele lucruri care par evidente pentru noi, cei din staff-ul si board-ul RGDA, nu sunt neaparat evidente si pentru restul comunitatii si poate ca unele lucruri ar trebui comunicate mai des si mai direct.

Vreau sa vorbesc putin despre Dev.Play. Cred ca o mare parte din industria locala este deja la curent cu existenta acestei conferinte si ca aceasta se intoarce in septembrie pentru a doua editie. As vrea sa explic totusi de ce facem asta, si de ce e important pentru industrie.

Una din cele mai mari probleme ale industriei romanesti de game dev este lipsa de vizibilitate, atat pe plan local cat si la nivel international. Repet cifrele: 140M$ cifra de afaceri totala, in jur de 80 companii in Romania si in jur de 6000 angajati. Sunt numere mari, Romania este printre cele mai mari centre de dezvoltare din Europa, dar multi nu stiu asta. Unul din motivele principale pentru care RGDA a lansat conferinta Dev.Play este ca aceasta comunitate a ajuns la un anumit nivel de maturitate incat exista nevoia unei conferinte locale, care sa faciliteze networking-ul, sa expuna dezvoltatorii locali la contacte din afara tarii si mai ales deoarece simpla existenta a conferintei aduce industria noastra in atentia publicului local si a comunitatii internationale.

Si cred ca a fost un prim pas reusit. In ciudat dificultatilor mari de a obtine finantare pentru eveniment, si in ciuda anumitor probleme logistice, editia 2016 a fost foarte bine primita, iar efectele se vad. Game development-ul a fost in 2016 mai vizibil decat in orice alt an, in presa din Romania. Existenta evenimentului atarna greu in discutiile cu potentiali parteneri si da dovada maturitatii industriei.

Anul acesta Dev.Play se intoarce si incercam sa facem level-up din toate punctele de vedere: un spatiu mai mare si mai potrivit unui astfel de eveniment, mai multi speakers internationali (peste doua treimi) si elemente noi fata de anul trecut, precum Indie Expo, Dev.Play Awards, Nordic Game Discovery Contest sau Speed Pitching – totul avand rolul de a asigura continut de calitate si de a crea cat mai multe oportunitati pentru cei prezenti. Incercam sa aducem Dev.Play la standardele internationale ale unei conferinte dedicate profesionistilor de game development.

Mai mult, avand in vedere rolul Romaniei de centru regional de dezvoltare, are sens sa pozitionam Dev.Play ca o conferinta dedicata industriei din Europa de Est, si nu doar din Romania si am adus multi speakers din tarile invecinate. Ne asteptam ca numarul de participanti sa fie mai mare decat anul trecut, si sa avem o pondere mai mare de vizitatori internationali.

 

Si apropo de participanti, aici avem nevoie de ajutorul vostru.

Dev.Play este un proiect dedicat in primul rand industriei locale. Participarea voastra in numar mare valideaza conferinta si confirma nevoia unui astfel de eveniment in Romania. Deasemenea, o conferinta “plina” arata comunitatii internationale ca industria locala exista, este vibranta si vocala, ca exista talent dar si ambitie si ca Romania este un loc in care merita investit, fiindca de aici poate aparea urmatorul hit sau urmatoarea poveste de succes in industrie. Numarul de participanti si feedbackul pe care il vom strange la finalul conferintei sunt foarte importante pentru noi, deoarece ne vor ajuta sa ne dam seama de directia in care trebuie sa mearga Dev.Play in anii urmatori.

Asadar, avem nevoie de voi sa sprijiniti evenimentul. Asta inseamna sa cumparati bilete si cresteti vizibilitatea Dev.Play in social media (prin shares, etc). RGDA organizeaza evenimentul, dar este necesar ca industria locala sa sprijine acest demers si sa arate in acest fel ca exista nevoia in piata de o conferinta regionala.

Anul acesta am redus pretul conferintei semnificativ fata de prima editie, si vom continua sa facem eforturi in acest sens la editiile urmatoare (pe masura ce evenimentul creste, ne va fi mai usor sa aducem parteneri si sponsori mai mari, care sa ne permita sa subventionam mai mult din pretul final al biletului). As vrea sa reamintesc totusi ca valoarea unei conferinte sta mai ales in oportunitatile de networking, in legaturile pe care oamenii si le fac la astfel de evenimente, chestiuni pe care nu se poate pune un pret.

Biletele de Early Bird sunt disponibile pentru inca o saptamana, va indemn sa profitati si sa va inregistrati aici! Noi va asteptam pe 11-12 septembrie, in Bucuresti, la Grand Cinema & More Baneasa!

 

Catalin Butnariu

2017-08-08T08:41:57+03:00 7 August 2017|